home / polish_wit

Polish

Het land van oorsprong is Engeland.
Is in Nederland erkend in 2003Puntenschaal Polish

Positie Onderdeel
Punten
1
Gewicht
10
2
Type, bouw en stelling
20
3
Pels en pelsconditie
20
4
Benen en stelling
15
5
Kop en oren
15
6
Kleur
15
7
Lichaamsconditie en verzorging
5
  Totaal
100

 

1. Gewicht

Het gewicht is 800 tot 1150 gram.
Puntenschaal voor het gewicht:

Gewicht in gram
800-870
880-940
950-1.100
1.110-1150
Punten
8
9
10
9

 

2. Type en bouw

Het type is enigszins kort (typegroep E). De benen zijn fijn en lang zodat in opgeheven stand en in zijprofiel een kwartcirkel ontstaat van de rugbelijning. De voeten zijn kort en de tenen zijn gesloten.
De borst is slank en strak. De schouders zijn slank en de achterhand is iets breder, zonder dat wigvorming optreedt. De achterhand is goed afgerond. Vanuit de nek tot de staart vormt de gespierde rug een kwartcirkel. Hierbij is de buikbelijning hoog. De staart is van normale lengte en wordt nauwsluitend tegen het midden van de achterhand gedragen.

3. Pels en pelsconditie

De pels is iets korter dan normaal, dicht ingeplant, zacht en
glanzend en heeft relatief weinig onderhaar.
Pelsconditie: zie het algemene gedeelte.

4. Benen en stelling

De voorbenen zijn lang, dun, gespierd en kaarsrecht met korte en goed gesloten voorvoeten. De achterbenen zijn sterk en staan parallel aan het lichaam. De voorbenen, borst, kop en oren vormen vanuit het zijaanzicht één verticale lijn.
De lengte van de voorbenen is bepalend voor het vertonen van het vereiste type. Het ras is hoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel.

5. Kop en oren

De kop is eivormig met een lichtgebogen neusbeen en goed ontwikkelde wangen, kaken en snuit. De ogen zijn relatief groot, bolvormig, uitspringend, levendig en helder en tonen het temperament van het ras. De oren zijn fijn van structuur en goed afgerond. De oren worden strak en gesloten gedragen en zijn goed behaard.
De oorlengte is 5 - 7 cm, ideaal is 6 cm.
De oorlengte is in harmonie met het lichaam.

6. Kleur

Verschilt per kleurgroep,zie hiervoor de omschrijving per groep.

7. Lichaamsconditie en verzorging

Zie het algemene gedeelte.

Licht fouten

Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Oren iets dun behaard. Oren iets gepunt. Oren iets vlak aan toppen. Oren iets dun van structuur. Oren iets grof van structuur. Oorstand iets naar voren of iets naar achteren en dus iets afwijkend van de ideale lijn door oren, borst en benen. Oren niet geheel sluitend.
Kop iets smal, vooral in snuit. Pels iets lang. Pels iets zacht. Geringe afwijking in benen. Geringe afwijking in stelling. Voor lichte fouten kleur en verdere lichte fouten zie in het algemene gedeelte.

Zware fouten

Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Afwijkende oorstand, zoals te wijde inplanting, te ver naar voren of te ver naar achteren gedragen oren. Te lange pels. Te zachte pels. Te grove benen. Te korte benen. Grote afwijking in stelling. Voor zware fouten kleur en verdere zware fouten zie in het algemene gedeelte.