home / kleurdwerg

Kleurdwerg

Het land van oorsprong is Nederland.
Is in Nederland erkend in 1940.

Helaas hebben we de foto's noodgedwongen moeten verwijderen.

Puntenschaal Kleurdwerg

Positie Onderdeel
Punten
1
Gewicht
10
2
Type, bouw en stelling
20
3
Pels en pelsconditie
20
4
Kop en oren
15
5
Verschilt per kleurgroep
15
6
Verschilt per kleurgroep
15
7
Lichaamsconditie en verzorging
5
  Totaal
100

 

1. Gewicht

Het gewicht is 800 tot 1250 gram.
Puntenschaal voor het gewicht:

Gewicht in gram
800-870
880-940
950-1.200
1.210-1.250
Punten
8
9
10
9


2. Type, bouw en stelling

Het type is geblokt (typegroep D), met zeer korte hals (zogenaamd halsloos), fraaie ronde contouren en goed gevulde achterhand. De benen zijn recht, kort en stevig. De voeten zijn kort en goed gesloten. Het ras is middelhoog gesteld. Een juiste stelling toont de aanwezige rasadel. De staart is klein en smal en wordt nauwsluitend tegen de achterhand gedragen.

3. Pels en pelsconditie

De pels is iets korter dan normaal, dicht ingeplant, heeft een normale hoeveelheid onderhaar en is iets fijn van structuur. Pelsconditie: zie het algemene gedeelte.

4. Kop en oren

De kop is bolvormig met breed voorhoofd en sterk gebogen neusbeen. De kaken, wangen en snuit zijn breed en sterk ontwikkeld. De ogen zijn groot en uitspringend. De oren zijn fijn van structuur met lichtelijk afgeronde oortoppen en worden strak en nauwsluitend gedragen. De inplanting is zo nauw mogelijk. De oren zijn dicht en zeer kort behaard. De oorlengte is 4 - 6 cm, ideaal is ongeveer 5,2 cm. Aaneengesloten vormen de oren een vlak in de vorm van een gelijkbenige driehoek.

5. Dek- en buikkleur

De volgende kleuren zijn erkend: haaskleur, konijngrijs, ijzergrauw, bruingrijs, blauwgrijs, bruingrauw, blauwgrauw, zwart, bruin, blauw, geel, oranje, chinchilla en feh. Voor de beschrijving van de kleuren zie het algemene gedeelte.

6. Tussen- en grondkleur

Zie het algemene gedeelte.

7. Lichaamsconditie en verzorging

Zie het algemene gedeelte.

Lichte fouten

Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Iets grove benen. Iets lange benen. Iets dunne benen. Iets zwakke voorbenen. Iets lange pels. Iets slappe pels. Iets weinig onderhaar. Iets lange beharing aan oorbasis of op oren. Iets weinig behaarde oren. Iets zwaar behaarde oren. Iets hoekige kopvorm. Iets vlakke schedel. Iets gleufje in schedel. Iets insnoering tussen snuit en wangen. Niet geheel bolvormige kop. Iets grove oren. Iets afwijkende oorstructuur. Iets wijde oorstand. Niet geheel aan elkaar sluitende oren. Iets platte oortoppen. Zie verder voor lichte fouten kleur enzovoort in het algemene gedeelte.

Zware fouten

Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Te grove benen. Te lange dunne benen. Doorgezakte voorbenen. Te lange pels. Te slappe pels. Te weinig onderhaar. Te grove oren. Te wijde inplanting van de oren. Geheel niet sluitende oren. Te dun behaarde oren. Zie verder voor zware fouten kleur enzovoort in het algemene gedeelte.